Voorjaarscompetitie

Het is eindelijk zover: de indeling van de KNLTB Voorjaarscompetitie is bekend. 30.309 teams gaan vanaf april de baan op en strijden om het kampioenschap.  Vanaf woensdag 1 maart is de indeling te bekijken. Dit is de definitieve indeling onder voorbehoud van terugtrekkingen en toevoegingen die nog niet zijn verwerkt. 
 
Indeling op reisafstanden
Bij de indeling hebben we zoveel mogelijk geprobeerd rekening te houden met de reisafstanden. Hierbij zijn we per competitie altijd afhankelijk van het aanbod van ploegen in jouw buurt met dezelfde competitiesoort, klasse en dag(deel). Daarnaast willen we voorkomen dat er twee ploegen van dezelfde vereniging in één afdeling worden geplaatst. Daarom kunnen reisafstanden iets groter uitvallen dan je gewend bent. In die gevallen waar het spreiden van ploegen over 2 afdelingen leidt tot onaanvaardbare reisafstanden, hebben wij deze ploegen wel bij elkaar in dezelfde afdeling ingedeeld.
 
Compact spelen – NIEUW
Om de baandruk te verminderen en de competitie voor spelers beter planbaar te maken, kan jouw vereniging er in de Voorjaarscompetitie voor kiezen om Compact te gaan spelen.
Als je op een bepaalde weekdag Compact wilt spelen (bijvoorbeeld op zondag), geldt dit voor alle thuiswedstrijden én alle competities voor de hele competitieperiode. In de 8&9- en Zomeravondcompetitie wordt altijd compact gespeeld. Volg de onderstaande links voor meer informatie over deze vernieuwingen:

Puntentelling met Compact spelen – NIEUW
Compact spelen betekent toepassing van het Beslissend Punt Systeem (BPS) én een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil).

Bij 40-40 (deuce) wordt er meteen een beslissend punt gespeeld. De ontvanger(s) kiest/kiezen om de service van de rechter- of de linkerkant van de eigen speelhelft te ontvangen. In een dubbelspel mogen de spelers van het ontvangende team niet van plaats wisselen bij het ontvangen van het beslissend punt. De speler die/het team dat het beslissend punt wint, wint de game. In een gemengddubbelspel moet de speler van hetzelfde geslacht als de serveerder het beslissend punt ontvangen. De spelers van het ontvangende team mogen niet van plaats wisselen bij het ontvangen van het beslissende punt.

Wanneer in een wedstrijd de stand één set gelijk is, wordt er een wedstrijdtiebreak gespeeld

om de wedstrijd te beslissen. De tiebreak vervangt de beslissende derde set. De speler die/het team dat het eerst tien punten wint, wint deze wedstrijdtiebreak én de wedstrijd. Er dienen tenminste twee punten verschil te zijn t.o.v. de tegenstander(s). Deze wedstrijdtiebreak geldt voor de partijuitslag als een set met games (7-6). 

Voorafgaand aan de Voorjaarscompetitie ontvangen alle clubs die één of meerdere dagen ‘Compact Spelen’ een promotiepakket. Hierin zitten handige middelen, zoals flyers, posters en tafelstandaards die in het clubhuis en op het park neergezet en opgehangen kunnen worden. Zo weten alle leden én alle bezoekers dat (die dag) ‘Compact Spelen’ geldt en wat het precies inhoudt.
.
Puntentelling in avondcompetities
Alle avondcompetities (met uitzondering van competities op tijd) zijn verplicht om als vervangende beslissende derde set een wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) te spelen. Deze wedstrijdtiebreak wordt gepeeld op het moment dat de stand één set gelijk is. De winnaar van deze beslissende tiebreak – en daarmee partij – is degene die het eerst 10 of meer punten behaalt met een verschil van 2 punten. Deze wedstrijdtiebreak vervangt de beslissende set en geldt als set met games (partijuitslag 7-6).

Scroll naar boven